General

«Denunciarem a tothom que tracti de vendre un pis de forma submergida»

Amb motiu de la creació del registre d’agents immobiliaris a Catalunya, idealista news ha entrevistat a Joan Ollé, president dels Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Barcelona. El professional es troba encantat amb la mesura, ja que «dignificarà la nostra activitat, permetrà que qui treballi en una immobiliària pugui anar amb el cap alt i protegirà al consumidor». A més, alerta als quals no s’apuntin que «serem nosaltres mateixos els quals identificarem i denunciarem als submergits»

La Generalitat de Catalunya ha donat de termini fins al 9 de setembre perquè tots els quals es dediquin a la intermediació immobiliària s’apuntin en el registre obligatori d’agents immobiliaris, per al que haurien de complir amb diversos requisits, com una garantia de 60.000 euros, un segur de responsabilitat civil, formació acadèmica i establiment obert al públic.

Ollé considera que ha estat necessari prendre aquesta mesura perquè «no existeix com professió acadèmica ni havia una regulació específica que protegís als consumidors». No havia tot just barreres d’entrada i qualsevol persona podia participar en la intermediació de compra i venda d’habitatges al ser un camp absolutament desregulat. Així, amb el boom immobiliari va haver milers de persones que es van obrir una immobiliària i es van dedicar a vendre pisos sense cap control, una cosa que ha fet molt mal a la imatge del sector i que ara els professionals que queden tracten de recompondre. «Era important una regulació vist el vist en els últims anys», resumeix Ollé.

En la seva opinió, la mesura no tanca les portes a ningú a ser agent immobiliari, però haurà d’acollir-se a una normativa protectora. «Haurà de figurar en algun lloc públic qui és, on està, tenir un segur de responsabilitat civil, caució contra incidents…, a més de saber del negoci o el sector».»No exigim una titulació, però sí que qui participi en la venda d’habitatges, tingui una formació», indica. «També i pel bé de consumidors i professionals, han d’existir unes normes obligatòries i altres prohibides. Entre les primeres per exemple podem col·locar que ningú vengui un pis sense tenir-lo per escrit per part del venedor i entre les segones trobaríem que no es pot cobrar una comissió a ambdues parts tret que figuri de forma nítida», sentència Ollé coneixedor dels problemes i crítiques que ha sofert el sector en els últims anys.

«Qui es dediqui a això ha de poder anar amb el cap alt ajudant i protegint al consumidor», explica Ollé qui considera necessari que tot això fora plasmat en una llei i no en cap codi. «Sense una llei seria paper mullat, perquè no hauria sancions i ara hi haurà multes d’entre 9.000 i 900.000 euros.

Els Apis s’apuntaran i faran de detectius

Dintre de totes les persones o agències que es dediquen a vendre pisos, estan els col·legiats, que s’agrupen sota col·legis oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària (API). Per tant, quan es parla d’ Api, ens referim a dites col·legiats, que sempre han mantingut una petita batalla contra els que han desenvolupat l’activitat pel seu compte.

Ollé assenyala que tots els seus col·legiats de Catalunya van a inscriure’s en el registre com col·lectiu. Respecte als individuals apunta que estan apuntant-se amb «comptagotes i encara no hi ha cap donat d’alta perquè s’està analitzant tota la documentació que estan presentat». «Després del registre, tots ens mirarem entre iguals sigui o no col·legiat», sentència Ollé com volent enterrar el destral de guerra no sense abans advertir que perseguiran als «submergits».

Finalment, apunta que «és probable que amb la mesura algu tanqui, encara que si ha sobreviscut a tota la crisi en la qual han caigut el 70% de les agències no haurien de ser moltes les baixes perquè ja només se li demana un últim esforç».

Crítica al govern

Els problemes dels Agents de la Propietat de Catalunya són els mateixos que té qualsevol agència de qualsevol punt d’Espanya, no obstant això, ha estat Catalunya la primera que ha donat un pas al capdavant. «Esperem que altres comunitats vagin adoptant i copiant perquè finalment sigui una mica de tot el territori nacional», explica Ollé.

El president dels Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Barcelona lamenta que no ha estat possible crear aquesta mesura a nivell nacional. «Malgrat que el PSOE ho duu en el seu programa i que el Ministeri d’Habitatge ens ha mostrat el seu suport, el Ministeri d’Economia no ho veu amb bons ulls, una mica que ha obligat a fer-lo comunitat autònoma per comunitat autònoma». «El que plantegem des de Catalunya, està maleït a Madrid», lamenta Ollé, qui afronta amb optimisme la nova etapa que s’endevina per al seu sector a la volta de l’estiu.

Artícle publicat a Idealista
Per veure l´Artícle podeu fer click aquí.

Joan Ollé Bertrán,
President del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona

Deja un comentario