General

Els API donen la culpa a la banca d’impulsar la frenada immobiliària

El preu dels pisos de segona mà ha baixat un 9% a BCN en un any.

SALVADOR SABRIÀ
BARCELONA

Els agents de la propietat immobiliària (API) van atribuir ahir a la banca i la seva política de restricció del crèdit gran part de culpa de l’actual aturada de les compravendes immobiliàries. El president del Col.legi d’API de Barcelona, Joan Ollé, va anunciar ahir que intentarà convocar la banca en nom del Consell de col.legis d’API per «parlar ben clar d’aquesta situació i intentar buscar- hi solucions».

«A les oficines de banca estan posant traves que no són raonables al comprador d’un pis per persuadir-lo que no compri. La banca va ser la primera excitadora de la situació actual del mercat i ara no pot eludir les seves responsabilitats i espantar els clients», es va queixar Ollé. Segons els API, avui es realitzen a Barcelona un 20% de les operacions que es feien fa dos anys, malgrat que continua havent-hi oferta i demanda de vivenda.

L’estancament del mercat explica, en part, la caiguda del 9% del preu mitjà dels pisos de segona mà a Barcelona en el segon trimestre del 2008 respecte del mateix trimestre de l’any passat. L’últim informe de la xarxa dels API, Comprarcasa, situa el preu mitjà per metre quadrat a la capital en 4.733 euros, davant dels 5.179 de fa just un any. Els preus baixen en tots els districtes de Barcelona. Ollé va explicar que, davant les dificultats de finançament bancari, els API buscaran unes altres solucions per al comprador i el venedor, com ara el lloguer amb opció a compra.

El Ministeri de Vivenda va informar ahir que els preus del sòl urbà van registrar a Espanya una caiguda del 7,7% interanual en el primer trimestre del 2008 i que el nombre de transaccions de sòl es va reduir un 30,6%. Els promotors atribueixen també a la banca gran part de la responsabilitat en aquesta frenada. De fet, el mateix sector financer reconeix que ha tancat l’aixeta per a operacions de compra de sòl.

Artícle publicat a a «El Periódico.cat» el Dijous 17 de Juliol del 2008.
Per veure l´Artícle podeu fer click aquí.

Joan Ollé Bertrán,
President del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona
www.joanollebertran.cat

Deja un comentario