General

Les immobiliàries volen vendre pisos per a baixets

Milers d’habitatges cèntrics de dos metres d’altura no es podrien comprar si s’aprova el nou Decret d’habitabilitat. Serien útils per als menys alts.

El decret català que regula les normes que han de complir els pisos ja existents si es volen llogar, vendre o passar de pares a fills determina que l’altura mitjana ha de ser de 2,20 metres. De moment, és un esborrany, però els administradors de finques de Barcelona i Lleida adverteixen que «bastants milers» de pisos podrien deixar de ser habitables.
Es tracta de pisos situats en l’última altura o a sota de les golfes, construïts fa 150 o 200 anys i que són impossibles d’aixecar. «La solució seria permetre una excepció: donar la cèdula d’habitabilitat per als baixets. Quan un veu un pis, pot triar si li agrada o no i llavors comprar-lo. Es tracta de no suprimir- los del mercat», va explicar ahir el president del Col•legi d’Administradors de Finques, José María Gual. «Resulta imprescindible flexibilitzar l’exigència d’habitabilitat de l’altura, quan no resulta possible físicament el seu compliment», afirmen en les al•legacions que ha presentat al departament d’Habitatge.

Pèrdua de tot el valor
El Col•legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) també ha presentat una vintena de fulls d’al•legacions, i el gruix va en la mateixa direcció. Segons el seu president, Joan Ollé, «no es pot demanar el compliment estricte de moltes normes perquè part dels pisos construïts el 1850 o el 1900 es quedarien amb el 10% del seu valor perquè no es podrien vendre», raona Ollé. Per això, els administradors proposen que la cèdula s’atorgui a partir d’una altura mitjana de 2m, i 1,90m com a «absoluta excepció». «Volem que es miri el conjunt», va dir Gual.

Més canvis
El col•lectiu també proposa que es doni el document quan hi hagi obres o canvis pendents a tot l’immoble, sempre i quan no hi hagi problemes greus. La llei del dret a l’habitatge va entrar en vigor el 9 d’abril i s’ha de desenvolupar amb el Decret d’habitabilitat i el Pla territorial sectorial d’habitatge, que marcarà les zones on es podrà aplicar el lloguer forçós.

El preu dels lloguers no puja
El preu de l’habitatge lliure està baixant. I el del lloguer ja s’estanca. Fins no fa gaire, els increments se situaven en el 10% anual, però aquest primer semestre la variació a Barcelona va ser nul•la, de manera que el metre quadrat es paga a 14,2 euros mensuals. El lloguer és ara més barat a Horta-Guinardó, Eixample i Sant Martí. Ciutat Vella (15,6 €/m2) és el més car, el contrari que Nou Barris (11,9 €/m2), tot i ser el districte en què els preus més s’han encarit entre el gener i el juny d’enguany. Fora de la capital, Castelldefels és més cara que l’Hospitalet, i Terrassa i Sabadell, els més econòmics.

Joan Ollé Bertrán,
President del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona
www.joanollebertran.cat

Deja un comentario