General

La venda de pisos usats ha caigut un 85% en tres anys a Barcelona.

Salvador Sabrià, BARCELONA• El col•legi d’API calcula que a finals del 2008 els preus hauran baixat un 10% anual de mitjana• El nombre total d’intermediaris immobiliaris s’ha reduït en més del 70% en un exercici
«No hi ha mercat». Amb aquesta contundència va resumir ahir la situació del sector immobiliari el president del Col.legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Barcelona, Joan Ollé, al presentar l’estudi d’evolució dels preus de pisos de segona mà que elabora Comprarcasa, la xarxa d’oficines de l’entitat. En el tercer trimestre del 2008 només s’han realitzat un 15% de les transaccions que es feien a Barcelona en ple boom immobiliari a mitjans del 2005. Llavors es realitzaven més de 15.000 compravendes a l’any i ara ni tan sols s’arribarà a les 3.000.Aquesta caiguda d’operacions es va iniciar a meitat del 2007 i des d’aleshores no ha parat, fins que ha arribat a la reducció del 85% actual, segons els API. Altres fonts assenyalen igualment un descens molt fort, encara que no tan intens. L’estadística registral immobiliària que realitzen els col.legis de registradors de la propietat basada en les operacions tancades amb escriptura pública ja apuntava que en el segon trimestre d’aquest any s’havien realitzat el 41,6% menys de compravendes de pisos usats a la província de Barcelona que un any abans, davant del 30,5% de la mitjana espanyola. La mostra inclou dades més endarrerides que les dels API, però apunta la mateixa tendència.En la presentació de l’informe de preus del tercer trimestre a Barcelona, Ollé va afirmar que «pràcticament no hi ha transaccions i per això els preus pateixen poques modificacions. Hi ha una multitud d’oferents de pisos, però continuen en posicions molt rígides a l’hora de tocar els preus a la baixa perquè segueixen mantenint l’expectativa d’un valor que ja no és el que era». Els agents immobiliaris lamenten que els propietaris es resisteixin a ajustar els preus a la capacitat de la demanda, molt minvada per les dificultats d’aconseguir un finançament assumible. Els bancs i les caixes ja no donen en cap cas crèdits per al 100% del preu del pis; els tipus pràcticament s’han duplicat i el resultat final és que per comprar el mateix immoble que fa un any la quota actual està fora de l’abast de molts compradors.
RIGIDESA EN L’OFERTATot i això, la rigidesa dels propietaris que venen els seus pisos usats no deu ser tan forta, perquè els preus a Barcelona han baixat un 7% entre el setembre del 2007 i el setembre del 2008. I la previsió de Comprarcasa és que en el quart trimestre es tanqui l’exercici amb una baixada anual del 10%. «Si a aquest percentatge se li suma la inflació, la baixada real s’acostarà al 15%», va destacar Ollé.El preu mitjà per metre quadrat d’un pis de segona mà a Barcelona se situa en 4.703 euros, encara que amb fortes variacions entre districtes. El president de Comprarcasa a Barcelona, Juan José Aguilera, va explicar que Nou Barris s’ha convertit en el més econòmic de la ciutat, a 3.821 euros el metre quadrat, i la zona alta es manté com la més cara, a 6.854 euros, amb una lleu caiguda interanual del 3%.L’aturada que ha patit el mercat ha fet desaparèixer multitud d’operadors que havien aparegut en el sector en els últims anys. Ollé va assegurar que la crisi ha fet que ara tan sols quedin «un 30% dels que hi havia fa un any». Els que resisteixin viuran millor, perquè encara que el pastís sigui més petit seran menys per repartir-se’l.

Artícle publicat al diari «El Periodico» el 19 de Setembre del 2008
Per veure l´Artícle podeu fer click aquí.

Joan Ollé Bertrán,
President del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona
http://www.joanollebertran.cat/

Deja un comentario